Katedra organické chemie » Základy chemie

Základy chemie

garant: prof. RNDr. Jan Hlaváč, Ph.D.

  1. Základy zpracování analytických výsledků.
    Autoprotolýza amfiprotních rozpouštědel. Měření pH. pH roztoků kyselin a zásad.
  2. Protolytické reakce a rovnováhy.
    Stavové chování kapalin. Povrchové napětí, viskozita.
  3. Metody a analytické aplikace gravimetrických a volumetrických metod, způsoby indikace bodu ekvivalence.
    Galvanické články a jejich základní popis. Elektrodový potenciál – Nernstova rovnice.
  4. Základy analýzy organických látek (fyzikálně chemické vlastnosti, základy elementární analýzy a důkazu a stanovení funkčních skupin).
    Helmholtzova a Gibbsova energie. Závislost Gibbsovy energie na tlaku a teplotě.
  5. Metody atomové a molekulové spektrometrie, metody emisní a absorpční. Chemický potenciál, standardní stavy a jiné parciální molární veličiny ideálního i reálného plynu.
  6. Separační metody.
    Chemická rovnováha. Gibbsova energie jako míra chemické afinity. Reakční izoterma.
  7. Extrakce, ionexy, chromatografické a elektroforetické metody.
    Interakce hmoty a záření. Dielektrická polarizace. Index lomu. Dipólový moment a struktura molekul.
  8. Stavba atomu – základní částice hmoty, modely atomu, elektronový obal, atomové jádro, radioaktivita. Absorpce světla. Barevnost látek.
  9. Klasifikace prvků, periodický systém.
    Chemická dynamika. Rychlost. Rychlostní konstanta a řády reakcí. Molekularita reakce.
  10. Klasické i moderní představy o chemické vazbě – vazba iontová, kovalentní, vodíková, van der Waalsova, kovová, nevazebné interakce.
    Homogenní, heterogenní a enzymatická katalýza, autokatalýza.
  11. Chemické reakce – typy chemických reakcí, rovnovážný stav, tepelné změny při chemických reakcích.
    Adsorpce.
  12. Roztoky – vybrané druhy roztoku, vlastnosti roztoku.
    Teorie kyselin a zásad. Acidobazické rovnováhy.
  13. Kyseliny, zásady, soli – definice kyselin a zásad, nevodné prostředí, hydrolýza solí.
    Rovnovážná konstanta a její závislost na p, T.