Katedra organické chemie » Detail publikace

Detail publikace

Autor: Kúdelová, K.; Urban, M.; Bachořík, J.
Název práce v češtině: Syntéza derivátů betulinu modifikovaných v poloze C-30
Název práce v angličtině: Synthesis of betulin derivatives modified at the position C-30
Klíčová slova v češtině: Triterpeny, Kyselina betulinová, Lupan, Protinádorová aktivita, Cytostatický efekt, Buněčný cyklus, ADME parametery
Klíčová slova v angličtině:Triterpenes, Betulinic acid, Lupane, Anticancer, Cytostatic, Cell cycle, ADME parameters
Abstrakt česky: Pentacyklické triterpenoidy představují velkou skupinu látek, které se v přírodě vyskytují jako sekundární metabolity. Betulin 1 je jednou z těchto sloučenin s širokou škálou biologických aktivit, např. antivirových, antibakteriálních a protinádorových. Tento projekt je zaměřen na přípravu nové knihovny derivátů betulinu 1 s potenciální neuroprotektivní aktivitou.
Syntéza k cílovým derivátům byla zahájena zavedením vhodných ochranných skupin s následnou allylovou oxidací v poloze 30 na aldehydu 2. V rámci projektu byla provedena syntéza derivátů, které jsou v současné době ve fázi přípravy. Druhá část syntézy spočívala v reakci připraveného aldehydu 2 s chráněným propargylbromidem hořečnatým a následné oxidaci . Po postupném odstranění ochranných skupin byl tento meziprodukt vhodný pro mědí katalyzované cykloadice s různými organickými azidy za vzniku molekul obecného vzorce 4 a 5. Substituenty na azidech byly vybrány podle předchozích studií vztahu struktury a aktivity u podobného souboru sloučenin. Budou diskutovány konkrétní struktury a jejich vliv na neuroprotektivní aktivitu.
Abstrakt anglicky: Pentacyclic triterpenoids represent a large group of substances that occur in nature as secondary metabolites. Betulin 1 is one of these compounds with a wide range of biological activities e.g. antiviral, antibacterial and anticancer. This project is focused on the preparation of a new library of betulin 1 derivatives with potential neuroprotective activity.
Synthesis to the target derivatives was initiated by the introduction of suitable protecting groups, followed by allylic oxidation at the 30 position on the aldehyde 2. The second part of the synthesis consisted of the reaction of the prepared aldehyde 2 with the protected magnesium propargyl bromide and subsequent oxidation 3. After successive removal of the protecting groups, this intermediate was suitable for copper catalyzed cycloadditions with various organic azides to form molecules of general formula 4 and 5. The substituents on the azides were selected according to the previous structure-activity relationship studies in similar set of compounds. Specific structures and their influence on the neuroprotective activity will be discussed.
Jazyk v originále: Anglický
Publikace abstraktu: Sborník, 112/179
Forma prezentace: poster
Název konference: 57th Advances in Organic, Bioorganic and Pharmaceutical Chemistry „Liblice 2023“
Místo konání: Špindlerův Mlýn (ČR)
Datum konání: November 9-11
Rok konání: 2023
Způsob financování: LX22NPO5102, 21-00902S, IGA_PrF_2023_20