Katedra organické chemie » Detail publikace

Detail publikace

Autor: Jurčeka, O.; Urban, M.; Gonzalez, G.; Strnad, M.
Název práce v češtině: Syntéza derivátů betulinu modifikovaných v poloze C-30 pomocí cykloadičních reakcí
Název práce v angličtině: Synthesis of betulin derivatives modified at the position C-30 using cycloaddition reactions
Klíčová slova v češtině: Triterpeny, Kyselina betulinová, Lupan, Neuroprotekce
Klíčová slova v angličtině:Triterpenes, Betulinic acid, Lupane, Neuroprotection
Abstrakt česky: Pentacyklické triterpenoidy jsou sekundární metabolity živých organismů, jako jsou rostliny a houby. Mohou sloužit jako repelenty nebo obecně jako antifeedenty. Tyto sloučeniny byly intenzivně studovány jako potenciální zdroj farmaceuticky významných látek. Mnohé z nich mají velkou škálu biologických aktivit, jako je selektivní cytotoxicita u nádorových buněk, antimalaritická, hepatoprotektivní.
Naše výzkumná skupina se orientuje na syntézu a vývoj sloučenin s protinádorovou a v poslední době i s neuroprotektivní aktivitou. Předkládaná práce je zaměřena na neuroprotektivní analogy betulinu 1 připravené modifikací polohy C-30 (Schéma 1). Nejprve byl připraven propargylester 2 katalytickou hydrogenací dvojné vazby v betulinu 1 s následnou alkylací a alkylací propargylbromidem. V dalším kroku byla použita Huisgenova 1,3-dipolární cykloadice s organickými azidy k přípravě 1,2,3-triazolových derivátů 3. Na základě vyhodnocení vztahů mezi strukturou a aktivitou během našeho dřívějšího výzkumu jsme zvolili především heterocyklické a cukerné substituenty. To Ve výsledku byla získána knihovna 24 nových triazolových konjugátů a několika meziproduktů. Budou diskutovány podrobné syntetické postupy a výsledky biologických aktivit.
Abstrakt anglicky: Pentacyclic triterpenoids are secondary metabolites from living organisms such as plants and fungi. They can serve as repellents or in general as antifeedant. These compounds have been intensively studied as potential source of pharmaceutically relevant substances. Many of them have a large variety of biological activities such as selective cytotoxicity in cancer cells, antimalaritical, hepatoprotective.
Our research group is oriented towards the synthesis and development of compounds with anticancer and more recently with neuroprotective activity. The presented work is focused on neuroprotective analogues of betulin 1 prepared by the modification of the position C-30 (Scheme 1). First of all, propargyl ester 2 was prepared by the catalytic hydrogenation of the double bond in betulin 1 followed by the allylic oxidation and alkylation with propargyl bromide. In the next step, Huisgen 1,3-dipolar cycloaddition with organic azides was used to prepare 1,2,3-triazole derivatives 3. Based on the evaluation of the structure-activity relationships during our earlier research, we selected mainly heterocyclic and sugar substituents. This As a result, a library of 24 new triazole conjugates and several intermediates was obtained. Detailed synthetic procedures and results of biological activities will be discussed.
Jazyk v originále: Anglický
Publikace abstraktu: Sborník, 152/263
Forma prezentace: poster
Název konference: 31 International Symposium on the Chemistry of Natural Products 11 International Congress on Biodiversity
Místo konání: Napoli (Itálie)
Datum konání: October 15-19
Rok konání: 2023
Způsob financování: LX22NPO5102, 21-00902S