Katedra organické chemie » Detail publikace

Detail publikace

Autor: Krajcovicova, S.; Spring, D. R.
Název práce v češtině: Tryptofan při multikomponentních Petasisových reakcích pro staplování peptidů a funkční modifikace v pozdní fázi
Název práce v angličtině: Tryptophan in Multicomponent Petasis Reactions for Peptide Stapling and Late-Stage Functionalisation
Studentská publikace: ne
Klíčová slova v češtině: Pozdní fáze funkcionalizace • makrocykly • multikomponentní reakce • peptidy • tryptofan
Klíčová slova v angličtině: late-stage functionalization • macrocycles •multicomponent reactions• peptides•tryptophan
Abstrakt česky: Peptidové staplování je robustní strategie pro generování enzymaticky stálých, makrocyklických peptidů. Začlenění biologicky relevantních značek (jako jsou motivy pronikání do buněk nebo fluorescenční barviva) do peptidů, přičemž se zachovávají jejich vazební interakce a zvyšuje se jejich stabilita, je vysoce žádané. V důsledku toho trvá hledání nových metodik peptidového staplování, které by snadno začlenily tyto motivy.

Navzdory unikátním možnostem, které indolová struktura tryptofanu nabízí pro cílenou funkční modifikaci, bylo jeho využití při peptidovém staplování omezeno ve srovnání s jinými aminokyselinami. Zde představujeme dosud nevídaný přístup k peptidovému staplování pomocí Petasisovy reakce s mediátorem tryptofanu (TMPR). Tato metoda představuje všestranný nástroj pro syntézu jak staplovaných, tak označených peptidů, použitelný jak ve fázi roztoku, tak na pevné fázi syntézy. Důležitější je však využití Petasisovy reakce ve spojení s tryptofanem, což představuje významný pokrok v oblasti peptidového staplování, usnadňující vytváření staplovaných peptidů jednoduchým multikomponentním způsobem a překonávání tvorby nežádoucích vedlejších produktů – což je trvalá výzva v současných metodologiích. Navíc tato metoda umožňuje efektivní a různorodé modifikace peptidů v pozdní fázi, čímž umožňuje rychlou výrobu mnoha konjugátů pro biologické a léčebné aplikace.
Abstrakt anglicky: Peptide stapling is a robust strategy for generating enzymatically stable, macrocyclic peptides. The incorporation of biologically relevant tags(such as cell-penetrating motifs or fluorescent dyes) into peptides, while preserving their binding interactions and enhancing their stability, is highly sought after. Consequently, the quest for novel peptide stapling methodologies that would easily incorporate such motifs, remains eminent. Despite the unique opportunities offered by tryptophan’s indole scaffold for targeted functionalisation, its utilisation in peptide stapling waslimited comparedto other amino acids. Herein, we present an unprecedentedapproach for peptide stapling using the tryptophan-mediated Petasis reaction(TMPR). This method represents a versatile tool for the synthesis of both stapled and labelled peptides, applicable to both solution and solid-phase synthesis. Importantly, the utilisation of the Petasis reaction in combinationwith tryptophan represents a significant advancementin the field of peptide stapling, facilitating the formation of stapled peptides in one straightforward, multicomponent fashion, while circumventing formation of undesired by-products –a persistent challenge in current methodologies. Furthermore, this approach allows forefficient and diverse late-stage peptide modifications, thereby enablingrapid production of numerous conjugates for biological and medicinal applications.
Jazyk v originále: angličtina
Název časopisu: Angew. Chem. Int. Ed.
Rok: 2023
Svazek (ročník): 62
Číslo časopisu v rámci uvedeného svazku: –
Strana od-do: e202307782
Impact factor: 16.6
Q1: ano

ISSN časopisu: –
Vydavatel: Wiley
Způsob financování: Nadace Experientia 2021, GA CR 22-07138O
DOI: 10.1002/anie.202307782