Katedra organické chemie » Detail publikace

Detail publikace

Autor: Zebrowski, P.; Rösel, K.; Chrenko, D.; Pospíšil, J.; Waser, M.
Název práce v češtině: Enantioselektivní beta-selektivní adice isoxazolidin-5-onů na alenoáty katalyzovaná kvartérními amonnými solemi
Název práce v angličtině: Enantioselective beta-selective addition of isoxazolidin-5-ones to allenoates catalyzed by quaternary ammonium salts
Studentská publikace: ne
Klíčová slova v češtině: katalýza amoniovými solemi, organokatalýza, beta-aminokyseliny, heterocykly, alenoáty
Klíčová slova v angličtině: ammonium salt catalysis, organocatalysis, beta-amino acids, heterocycles, allenoates
Abstrakt česky: Enantioselektivní adice isoxazolidin-5-onů na.-uhlík alenoátů byla provedena za použití nového katalyzátoru na bázi kvartérní amoniové soli spirobiindanu. Tento protokol, který probíhá za klasických podmínek přenosu kapalná-pevná fáze, umožňuje přístup k nebývale vysoce funkcionalizovaným derivátům beta(2,2)-aminokyselin s dobrou enantioselektivitou a ve vysokých výtěžcích a byly provedeny i další manipulace s těmito produkty.
Abstrakt anglicky: The enantioselective addition of isoxazolidin-5-ones to the.-carbon of allenoates has been carried out by using a novel spirobiindane-based quaternary ammonium salt catalyst. This protocol, which proceeds under classical liquid-solid phase-transfer conditions, gives access to unprecedented highly functionalized beta(2,2)-amino acid derivatives with good enantioselectivities and in high yields, and further manipulations of these products have been carried out as well.
Jazyk v originále: english
Název časopisu: Synthesis
Rok: 2023
Svazek (ročník): 55
Číslo časopisu v rámci uvedeného svazku: 11
Strana od-do: 1706-1713
Impact factor: 3.019
Q1: ne

ISSN časopisu: 0039-7881
Vydavatel: GEORG THIEME VERLAG KG
Způsob financování: European Regional Development Fund Project ‚Centre for Experimental Plant Biology‘ (No. CZ.02.1.01/0.0/0.0/16_019/0000738)
DOI: 10.1055/a-1948-5493