Katedra organické chemie » Detail publikace

Detail publikace

Autor: Okorochenkov, S.; Škrott, Z.; Majera, D.; Porubský, M.; Mistrik, M.; Hlaváč, J.
Název práce v češtině: Komplex BODIPY-aza-indolového derivátu jako selektivní fluorescenční senzor pro detekci autolyzozomů
Název práce v angličtině: BODIPY-aza-indole derivate complex as a selective fluorescent sensor for autolysosomes detection
Studentská publikace: ne
Klíčová slova v češtině: Autofagie, Autolysosom; Selektivní fluorescenční značení
Klíčová slova v angličtině: Autophagy; Autolysosome; Selective Fluorescence Staining
Abstrakt česky: Autofagie je proces odstraňování a degradace nepotřebných nebo poškozených buněčných složek, který hraje zásadní roli v několika fyziologických procesech a souvisejících onemocněních nebo stárnutí. Navzdory své důležitosti neexistuje jednoduše aplikovatelné selektivní fluorescenční barvivo schopné specificky barvit autolysozomy jako konkrétní složka autofagie. Při řešení této výzvy představujeme nový komplex BODIPY-aza-indol (BODIPYAZD-1) jako fluorescenční barvivo selektivně barvící autolysozomy a odlišující je od lysozomů a autofagozomů. S využitím BODIPY má tato sloučenina vynikající fluorescenční vlastnosti, je odolná vůči fotobělení, není fototoxická a je kompatibilní s mikroskopií živých buněk, časosběrnou a superrozlišovací mikroskopií a fixací. Vzhledem k jednoduchému postupu barvení a netoxicitě tuto sloučeninu navrhujeme pro studium pozdějších fází autofagie a také pro pozorování fyziologie autolysozomů v živých a/nebo fixovaných buňkách.
Abstrakt anglicky: Autophagy is a process of removal and degradation of unneeded or damaged cellular components, which plays an essential role in several physiological processes and associated diseases or ageing. Despite its importance, a simply applicable selective fluorescent dye able to specifically stain autolysosomes as a particular component of autophagy does not exist. Addressing this challenge, we present a new BODIPY-aza-indole complex (BODIPYAZD-1) as a fluorescent dye selectively staining autolysosomes and distinguish them from lysosomes and autophagosomes. Taking advantage of BODIPY, this compound has excellent fluorescent properties, it is resistant to photobleaching, it is not phototoxic, and it is compatible with live-cell, time-lapse, and super-resolution microscopy and fixation. Due to the simple staining procedure and non-toxicity, we suggest this compound for studies of later phases of autophagy as well as for observation of autolysosome physiology in live and/or fixed cells.
Jazyk v originále: Angličtina
Název časopisu: Sens. Actuator B-Chem.
Rok: 2022
Svazek (ročník): 351
Číslo časopisu v rámci uvedeného svazku: –
Strana od-do: 130941
Impact factor: 9.22
Q1: ne

ISSN časopisu: 0925-4005
Vydavatel: ELSEVIER SCIENCE
Způsob financování: GACR (19-23972S); MSMT (LM2018129; CZ.02.1.01/0.0/0.0/16_019/0000868); UP Olomouc (IGA_LF_2021_030; IGA_PrF_2020_012)
DOI: 10.1016/j.snb.2021.130941