Katedra organické chemie » Detail publikace

Detail publikace

Autor: Supiková, K.; Kosinová, A.; Vavruša, M.; Kopliková, L.; Francois, A.; Pospíšil, J.; Zatloukal, M.; Wever, R.; Hartog, A.; Grúz, J.
Název práce v češtině: Sulfátované fenolické kyseliny v rostlinách
Název práce v angličtině: Sulfated phenolic acids in plants
Studentská publikace: ne
Klíčová slova v češtině: Sulfátové sloučeniny · Jedlé druhy · Fenolové kyseliny · Metabolomika · Hmotnostní spektrometrie · LC–MS
Klíčová slova v angličtině: Sulfated compounds · Edible species · Phenolic acids · Metabolomics · Mass spectrometry · LC–MS
Abstrakt česky: Necílená metabolomika UHPLC-QTOF-MS více než 50 vzorků z rostlin, hub a řas vede k objev malé skupiny sulfatovaných metabolitů odvozených od fenolových kyselin. Tyto sloučeniny byly detekovány v zemi rostliny poprvé. V této studii kyselina zosterová, kyselina 4-(sulfooxy)benzoová, kyselina 4-(sulfoooxy)fenyloctová, kyselina ferulová
4-sulfát a/nebo 4-sulfát kyseliny vanilové byly detekovány v řadě jedlých druhů/produktů, včetně ovsa (Avena sativa
L.), pšenice (Triticum aestivum L.), ječmen (Hordeum vulgare L.), rajče (Solanum lycopersicum L.), mrkev (Daucus carota subsp. Sativus Hofm.), brokolice (Brassica oleracea var. Italica Plenck), celer (Apium graveolens L.), zelí (Brassica
oleracea convar. sabauda L.), banánovník (Musa tropicana L.), plod ananasu (Ananas comosus L.), cibule ředkvičky (Raphanus sativus L.) a olivový olej (Olea europaea L.). Strukturní identifikace sulfatovaných sloučenin byla provedena porovnáním retenčních časů a hmotnostních spektrálních dat s těmi syntetizovanými standardy. Kromě výše uvedených sloučenin 3-sulfát kyseliny isoferulové a 4-sulfát kyseliny kafeové byly údajně identifikovány v bulvě celeru (Apium graveolens L.) a brokolici předek (Brassica oleracea v ar. Italica Plenck), resp. Zatímco sulfatované fenolové kyseliny byly kvantifikovány v koncentracích v rozmezí od 0,34 do 22,18 µg·g-1 DW, odpovídající nesulfatované kyseliny byly většinou nedetekovány nebo byly přítomny při nižších koncentrace. Následná analýza ovesných symplastů a apoplastů ukázala, že jsou převážně akumulovány v symplast (>70 %), kde se předpokládá jejich biosyntéza sulfotransferázami.
Abstrakt anglicky: The untargeted UHPLC-QTOF-MS metabolomics of more than 50 samples from plant, fungi and algae lead to
the discovery of a small group of sulfated metabolites derived from phenolic acids. These compounds were detected in land
plants for the frst time. In this study, zosteric acid, 4-(sulfooxy)benzoic acid, 4-(sulfoooxy)phenylacetic acid, ferulic acid
4-sulfate and/or vanillic acid 4-sulfate were detected in a number of edible species/products, including oat (Avena sativa
L.), wheat (Triticum aestivum L.), barley (Hordeum vulgare L.), tomato (Solanum lycopersicum L.), carrot (Daucus carota
subsp. Sativus Hofm.), broccoli (Brassica oleracea var. Italica Plenck), celery (Apium graveolens L.), cabbage (Brassica
oleracea convar. sabauda L.), banana tree (Musa tropicana L.), pineapple fruit (Ananas comosus L.), radish bulb (Raphanus
sativus L.) and olive oil (Olea europaea L.). The structural identifcation of sulfated compounds was performed by comparing retention times and mass spectral data to those of synthesized standards. In addition to above-mentioned compounds,
isoferulic acid 3-sulfate and cafeic acid 4-sulfate were putatively identifed in celery bulb (Apium graveolens L.) and broccoli
foret (Brassica oleracea var. Italica Plenck), respectively. While sulfated phenolic acids were quantifed in concentrations
ranging from 0.34 to 22.18 µg·g−1 DW, the corresponding non-sulfated acids were mostly undetected or present at lower
concentrations. The subsequent analysis of oat symplast and apoplast showed that they are predominantly accumulated in
the symplast (>70%) where they are supposed to be biosynthesized by sulfotransferases.
Jazyk v originále: english
Název časopisu: Planta
Rok: 2022
Svazek (ročník): 255
Číslo časopisu v rámci uvedeného svazku: na
Strana od-do: 124 (1-12)
Impact factor: 4.116
Q1: ano

ISSN časopisu: 0032-0935
Vydavatel: Springer
Způsob financování: Palacky University Internal Grant Agency (IGA_PrF_2022_007)
DOI: 10.1007/s00425-022-03902-6