Katedra organické chemie » Detail publikace

Detail publikace

Autor: Novosád, D.; Hrenakova, M.; Vacek, J.; Storch, J.; Stýskala, J.; Hrbáč, J.
Název práce v češtině: Permselektivní vrstvy na bázi askorbátu připravené elektropolymerizací cyklopentendionu
Název práce v angličtině: Cyclopentenedione-based ascorbate-rejecting permselective layers prepared by electropolymerization
Studentská publikace: ne
Klíčová slova v češtině: Elektropolymerizace, uhlíková elektroda, detekce dopaminu, cyklopentendion
Klíčová slova v angličtině: Electropolymerization, carbon electrode, dopamine sensing, cyclopentenedione
Abstrakt česky: Tato práce se zaměřuje na přípravu a optimalizaci organických funkčních vrstev na bázi 4-cyklopenten-1,3-dionu. Hybridní molekuly složené z 4-cyklopenten-1,3-dionu ukotveného na polymerovatelnou část na bázi pyrrolových nebo methoxybenzenových derivátů byly syntetizovány a použity pro přípravu tenkých filmů elektropolymerizací. Je ukázáno, že filmy obsahující cyklopentendion potlačují askorbátovou (záporně nabitou) elektrochemickou odezvu při nanášení na skelné uhlíkové elektrody, zatímco odezva spojená s dopaminovou (kladně nabitou) elektrooxidací zůstává nedotčena nebo je pouze mírně potlačena. Askorbát-dopaminová selektivita byla podrobně studována voltametrií se stacionárními a rotujícími diskovými elektrodami.
Abstrakt anglicky: This work focuses on the preparation and optimization of organic functional layers based on 4-cyclopentene-1,3-dione. Hybrid molecules composed of 4-cyclopentene-1,3-dione anchored to a polymerizable moiety based either on pyrrole or methoxybenzene derivatives were synthesized and used for the preparation of thin films by electropolymerization. It is shown that the cyclopentenedione-containing films suppress the ascorbate (negatively charged) electrochemical response when deposited on glassy carbon electrodes, while the response connected to dopamine (positively charged) electrooxidation remains unaffected or is only slightly suppressed. The ascorbate-dopamine selectivity was studied in detail by voltammetry with stationary and rotating disk electrodes.
Jazyk v originále: angličtina
Název časopisu: J. Electroanal. Chem.
Rok: 2022
Svazek (ročník): 912
Číslo časopisu v rámci uvedeného svazku: –
Strana od-do: 116261(1-10)
Impact factor: 4.46
Q1: ne

ISSN časopisu: 1572-6657
Vydavatel: Elsevier
Způsob financování: IGA_PrF_2021_024
DOI: 10.1016/j.jelechem.2022.116261