Katedra organické chemie » Detail publikace

Detail publikace

Autor: Přibylka, A.; Krchňák, V.; Schütznerová, E.
Název práce v češtině: Ekologicky šetrná syntéza peptidů na pevné fázi II: Rozsah zeleného protokolu pro odštěpení Fmoc chránící skupiny pomocí NaOH a jeho aplikace pro syntézu komerčního léčiva triptorelinu.
Název práce v angličtině: Environmentally Friendly SPPS II: Scope of Green Fmoc Removal Protocol Using NaOH and Its Application for Synthesis of Commercial Drug Triptorelin.
Studentská publikace: ne
Klíčová slova v češtině: zelená chemie; peptidová syntéza na pevné fázi; chránící skupiny; Fmoc; 2-methyltetrahydrofuran; hydroxid sodný; triptorelin; aspartimid
Klíčová slova v angličtině: green chemistry; solid-phase peptide synthesis; protecting groups; Fmoc; 2-methyltetrahydrofuran; sodium hydroxide; triptorelin, aspartimide
Abstrakt česky: S rostoucí nutnostní zvažovat dopad na životní prostředí při syntéze peptidových léčiv a jako rozšíření nedávno publikovaného krátkého sdělení zde prezentujeme zevrubnou studii zeleného protokolu pro štěpení Fmoc chránící skupiny. Náš protokol se vyhýbá nebezpečným složkám (tím je myšleno použití piperidinu jako báze a DCM a DMF jako rozpouštědel) a spoléhá se na použití zelené anorganické báze NaOH v kombinaci se zeleným rozpouštědlem 2-MeTHF ve směsi s MeOH. Pro původní složení Fmoc štěpícího koktejlu (poměr rozpouštědel 1:1) jsme studovali vliv kvality/čistoty použitého 2-MeTHF, provedení ve větším měřítku, poměr 2-MeTHF/MeOH, použitý hydroxid, teplotu a reakční čas. Alternativní protokol 3:1 byl testován na různých aminokyselinách a jen Gly vyžadoval optimalizaci složení Fmoc štěpícího koktejlu. Optimalizovaný protokol pro odstranění Fmocu z Gly byl ověřen na sytnéze Leu-enkefalinu. Také jsme studovali stabilitu běžných chránících skupin postranního řetězce aminokyselin, t-Bu, Boc, Trt a Pbf, tvorbu aspartimidu jakožto nežádoucí vedlejší reakci, která se objevuje v Fmoc-SPPS. Použitelnost této syntetické strategie byla doložena studiem SPPS komerčního léčiva pro léčbu rakoviny prostaty a prsu – dekapeptidu triptorelinu.
Abstrakt anglicky: With the growing necessity to consider environmental impacts when synthesizing peptide-based drugs and to expand upon the recently published short communication report, we herein present a thorough evaluation of a green Fmoc removal protocol. Our protocol avoids the use of hazardous components (using piperidine as a base and dichloromethane (DCM) and N,N-dimethylformamide (DMF) as solvents) and relies on the utilization of the green mineral base NaOH in combination with the greener solvent 2-methyltetrahydrofuran (2-MeTHF) mixed with MeOH. For the original Fmoc removal cocktail (solvents ratio of 1:1), we evaluated the impact of quality/purity of the used 2-MeTHF, scale-up, ratio of 2-MeTHF/MeOH, utilized hydroxide, temperature, and reaction time. An alternative 3:1 protocol was examined using various amino acids, and only Gly required the optimization of the Fmoc removal cocktail composition. The optimized protocol used to remove Fmoc from Gly residue was proved by the synthesis of Leu-enkephalin. We also investigated the stability of the conventional amino acid side-chain-protecting groups, t-Bu, Boc, Trt, and Pbf, and the formation of aspartimide as an undesirable side reaction that occurs during Fmoc solid-phase peptide synthesis (SPPS). The applicability of this synthesis strategy was documented by evaluating the SPPS of a commercial drug used for prostate and breast cancer treatments – decapeptide triptorelin.
Jazyk v originále: angličtina
Název časopisu: J. Org. Chem.
Rok: 2020
Svazek (ročník): 85
Číslo časopisu v rámci uvedeného svazku: 14
Strana od-do: 8798-8811
Impact factor: 4.335
Q1: ne

ISSN časopisu: 0022-3263 (print) 1520-6904 (web)
Vydavatel: American Chemical Society
Způsob financování: 18-17978Y (GAČR)
DOI: 10.1021/acs.joc.0c00599