Katedra organické chemie » Detail publikace

Detail publikace

Autor: Schütznerová, E.; Krchňák, V.
Název práce v češtině: Intramolekulární arylace 2-nitrobenzensulfonamidů: cesta k rozmanitým dusíkatým heterocyklům
Název práce v angličtině: Intramolecular Arylation of 2-Nitrobenzenesulfonamides: A Route to Diverse Nitrogenous Heterocycles
Studentská publikace: ne
Klíčová slova v češtině: Arylace; heterocykly; nitrobenzenesulfonamidy; syntéza na pevné fázi
Klíčová slova v angličtině: Arylation; heterocycles; nitrobenzenesulfonamides; solid-phase synthesis
Abstrakt česky: Kromě toho, že 2- a 4-nitrobenzensulfonyl (Nos) skupiny jsou nedílnou součástní řady léčiv, mají využití rovněž jako chránící/aktivační skupiny v selektivní alkylaci primárních aminů. 2-Nos amidy jsou také užitečnými meziprodukty v syntéze přikondenzovaných dusíkatých heterocyklů. Tato kapitola se zaměřuje na použití 2-Nos amidů jako intramolekulárních arylačních činidel a na využití C- a N-aryl derivátů pro syntézu rozmanitých heterocyklů na pevné fázi.
Abstrakt anglicky: In addition to being an integral component of numerous drugs, 2- and 4-nitrobenzenesulfonyl (Nos) groups are used as protecting/activating agents for the selective alkylation of primary amines. 2-Nos amides are also useful intermediates for the synthesis of fused nitrogenous heterocycles. This chapter focuses on the use of 2-Nos amides as intramolecular arylation agents and on the application of C- and N-aryl derivatives for the synthesis of diverse heterocycles in the solid phase.
Jazyk v originále: angličtina
Název časopisu: Top. Heterocycl. Chem.
Rok: 2017
Svazek (ročník): 52
Číslo časopisu v rámci uvedeného svazku: –
Strana od-do: 139-166

Q1: ne

ISSN časopisu: 1861-9282
Vydavatel: Springer
Způsob financování: LO1304, 16-06446S (GAČR)
DOI: 10.1007/7081_2016_5